Doporučená očkování do Botswany

19.4.2022

Botswana je zemí v jižní Africe. Bývá turistickým cílem spolu s dalšími okolními zeměmi, jako je Jihoafrická republika, Nambie a Zimbabwe. Území státu je převážně rovinaté s několika náhorními plošinami. Do Botswany se jezdí především za přírodními krásami. Země má několik národních parků, včetně známé vnitrozemské delty řeky Okavango.
Odbornou pomoc v poradnách cestovní medicíny je vhodné vyhledat s dostatečným předstihem. Ideální doba pro návštěvu ordinace je 4 - 6 týdnů před cestou u nekomplikovaných pobytů (např. organizovaných zájezdů apod.). Avšak i při cestách na poslední chvíli má konzultace cestovních rizik smysl. Zkušený lékař, zabývající se cestovní medicínou může i den před odjezdem pomoci radou, vypsat recept na antimalarika a léky do lékárničky. Některá očkování lze podat i jen několik dní před cestou a přesto od nich očekávat alespoň částečný efekt (např. očkování proti žloutence typu A a proti břišnímu tyfu).
Před každou cestou je třeba na prvním místě zkontrolovat rutinní očkování. U dospělých je to především očkování proti tetanu. Podle české legislativy je třeba přeočkovávat alespoň jednou za 15 let. Při cestách mimo evropský kontinent, včetně Botswany je vhodné se nechat přeočkovat proti tetanu už pokud uplynulo 10 a více let od poslední dávky. Vždy je lepší si připlatit za kombinovanou vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Očkovaný tak získá nejen ochranu pro případ úrazu v cílové destinaci, ale navíc i posílí imunitu proti černému (dávivému) kašli, který se dnes běžně šíří mezi dospělými. Díky šíření vzduchem lze očekávat zrychlení přenosu po zrušení protepidemických opatření proti COVID-19 (nenošení respirátorů a roušek).
Reálné riziko onemocnění žlutou zimnicí v Botswaně aktuálně není. Země však vyžaduje očkování u cestovatelů, kteří na její území vstupují z jiných zemí s výskytem tohoto, komáry přenášeného onemocnění. Z okolních zemí je to např. Keňa, Uganda, nebo třeba Angola.
Tak, jako do jiných zemí afrického kontinentu i pro cestu do Botwany je důležité očkování proti virovým zánětům jater - hepatitidám, žloutenkám typu A a typu B. Vodou a jídlem se přenáší rovněž břišní tyfus. Očkování proti žloutence A a proti břišnímu tyfu je proto nejzákladnějším cestovatelským očkováním.
Vzhledem k velmi řídkému osídlení může být v Botswaně problém s dostupností spolehlivé zdravotní péče, např. při poranění zvířetem. Očkování proti vzteklině je proto více než vhodné.
K ochraně proti nejčastějším obtížím cestovatelů - cestovatelským průjmům - může sloužit i očkování proti choleře.
Zatímco na jihu Botswany jsou pouštní oblasti, kde riziko malárie nehrozí, při pobytu v severní polovině území (právě s národními parky a přírodními zajímavostmi) je preventivní užívání antimalarik velmi vhodné. Stejně jako pasivní ochrana před bodavým hmyzem používáním repelentů a moskytiér.

Zpracoval: MUDr. Pavel Slezák